Wat anderen over mij zeggen

Wat anderen over mij zeggen

“Ik kwam deze sessie in met de vraag: “Wat moet ik nu?” Ik voelde mij niet al te best en was vastgelopen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Mijn leven stagneerde en ik had iets nodig om mij weer op weg te helpen. 

De eerste stap was tekenen hoe ik mij nu voelde. Ik koos hiervoor zwart en begon diepe donkere cirkels te tekenen. Als je goed kijkt, kun je zien dat het middelste puntje echt gitzwart is. Na een paar tranen te hebben gelaten, werd mij gevraagd om dit gevoel uit te beelden, waarop ik een hele krampachtig, in elkaar gedoken houding aannam. Beetje triest wel, maar een goed beginpunt voor de rest van de sessie. 

De volgende stap was vanuit de vraag: wat is er nodig om dit op te lossen in de tekening? Eerst zette ik een paar rode strepen maar dit voelde niet goed genoeg. Daarom pakte ik een kwast en ging ik met geel aan de slag. Toen ik klaar was kon ik zien dat, ondanks de zwarte cirkels, dit ineens een hele vrolijke tekening was geworden. Vervolgens werd mij gevraagd om dit gevoel ook uit te beelden. Daarop sloeg ik mijn armen open en zette een stevige stap naar voren.  

In de periode na deze sessie heb ik vooral dit gevoel onthouden en wat dit in mij naar boven bracht.  Ik heb dat, samen met hoe ik het gevoel uitbeeldde, in mijn achterhoofd gehouden bij alles wat ik deed. Ik heb ervaren wat het in de praktijk betekende om mijn armen open te slaan en die stevige stap naar voren te zetten. Het duurde niet heel lang voordat ik loskwam en weer verder kon.”

DSC_0290